Les excursions:

Des de Cava es poden començar un bon nombre d’excursions. Abans d’esmentar-ne cap altra, però, cal dir que el sender de Gran Recorregut GR-150 (http://senders.feec.cat/gr-150), que fa tota la volta al massís del Cadí-Moixeró, passa ben bé per la porta de Cal Sansa, justament en el tram en que el GR més s’acosta a les parets de la cara nord del massís.

gr-1

gr-2

A més de resseguir el GR-150 us podem recomanar moltes excursions, per a tots els nivells, des de passejades curtes fins a llargues caminades i ascensions, totes amb punt de sortida i arribada a Cava. A continuació n’anomenem unes quantes…. A la web de l’Ajuntament de Cava (http://cava.ddl.net/secciodinamica.php?seccio=Senderisme&id_seccio=7246) també hi trobareu informació molt interessant, entre la qual el mapa de senders i punts d’interès del municipi de Cava:

© Ajuntament de Cava

© Ajuntament de Cava

De les excursions que podeu fer des de la porta de Cal Sansa us recomanem les següents:

. Excursions circulars (sense repetir el camí de tornada). S’indica el temps total

1) Volta per Cava i els camps de l’entorn de l’antic poble (20 minuts).
2) Volta pel veïnat de cal Pubill i els seus entorns (45 minuts).
3) Volta pel Querforadat passant per coll d’Eruga i per coll de Cristià (aprox. 3 hores).
4) Volta pel cortal del Roig passant per cal Pubill, Sarroja, camí Cardoner, la Collada, la Palanca i el camí del Bosc (aprox. 4 hores).
5) Volta per Ansovell, Boscalt i tornada per La Collada (camí Cardoner), la Palanca i el camí del Bosc (aprox. 4 hores).
6) Volta al cim del Cadí pujant per la canal del Migdia i baixant per la canal Baridana (aprox. 9 hores).
7) Volta al cim del Cadí pujant per la canal de Roca Dreta i baixant per la canal de Migdia (aprox. 9 hores).

8) Volta al Santuari de la Mare de Déu de Boscalt i el mirador del dipòsit d’aigua: Pujar per la pista i baixar pel GR (o a l’inrevés) (aprox. 45 minuts)

 

. Excursions lineals (tornada pel mateix camí que la anada). S’indica el temps del trajecte d’anada

a) Excursió al riu Cadí, pel pont de “la Palanca” (20 minuts)
b) Excursió a Ansovell (aprox 1 hora i 1/4)
c) Visita al Santuari de la Mare de Déu de Boscalt (20 minuts des d’Ansovell)
d) Excursió al mas de Vinyoles i l’església romànica de Sant Cristòfol (aprox 45 minuts)
e) Excursió a coll d’Eruga i els prats del Quer (aprox. 45 minuts)
f) Excursió al cortal del Roig i la font del Roure del Gavatx (aprox. 1 hora)

g) Excursió a les restes medievals de la torre del cap del tossal de Beders (aprox. 1 h i 1/2)

h) Excursió a collet Josana (aprox. 1 hora i ½) i la tartera de la Canal Baridana (45 min. addicionals)
i) Pujada al cim del Cadí (Vulturó) per Coll d’Eruga i la Canal Baridana (aprox. 4 hores)
j) Pujada al cim del Cadí (el Canaló) per Roca Dreta i la canal del Toll (aprox. 5 hores)

rutes-linials

 

. Les canals de la part occidental del Cadí:

Des de Cal Sansa podeu veure les canals més occidentals del Cadí en l’àmbit del municipi de Cava (Canal del Guix, Canal Baridana, Canal del Toll, Canal de l’Aigua, Canal del Migdia, Canal del Gònec, Canal de l’Orri d’Ansovell), i els seus principals cims i contraforts (Vulturó – o Puig de la canal Baridana-, Roca Dreta, Roca Grossa, Roca del Viladre, Roca del Gònec, pic de les Tres Canaletes, i la Torreta de Cadí). Aquesta zona del massís ofereix possibilitats d’ascensions d’escalada tant estivals com hivernals (escalada en gel), per les que -tanmateix- millor que consulteu guies especialitzades.

. Excursions en cotxe:

Si voleu agafar el cotxe, Cava us serveix de punt de partida per un nombre interminable d’excursions: Des del pont d’Arsèguel, conduint 15 minuts cap a l’Est per la N-260 teniu a l’abast totes les excursions i activitats que us ofereix la resta del Baridà i la Cerdanya. Conduint el mateix temps cap a l’Oest podeu visitar la Seu d’Urgell i accedir a tot el que us ofereix el Principat d’Andorra i les valls superiors de l’Alt Urgell.

 

Altres activitats

. Neu (Esquí Nòrdic, Esquí Alpí, Raquetes…)
Fent estada a Cal Sansa teniu a l’abast tant estacions d’esquí Nòrdic: Lles, Aransa, Guils Fontanera i Sant Joan de l’Erm) com estacions d’esquí Alpí: totes les d’Andorra, i les accessibles des de La Cerdanya: La Molina, Masella i les de la vessant francesa.
Els anys de bones nevades podreu fer servir raquetes en excursions a peu des de Cava.

. Escalada
El Cadí ofereix algunes vies d’escalada en roca, però, tot i la seva verticalitat, el massís no ofereix una roca de la millor qualitat. Tot i així, a la comarca podreu trobar zones d’escalada a una distància raonable: La més propera, “L’estret d’Arsèguel”, ben bé a peu de carretera, uns 6 km abans d’arribar a Cava.

. Bicicleta
La carretera que puja a Cava és sovintejada per cicloturistes, que -tanmateix- no poden continuar perquè l’asfalt s’acaba. Els ciclistes de muntanya, en canvi, poden trobar rutes senyalitzades o improvisar-les aprofitant els antics camins de bast o enfilant-se amunt per allà on el desnivell ho permet.

. Parapent
Els amants del vol lliure trobaran una de les zones més importants de Catalunya a Organyà (http://www.parapentorganya.net), a uns 45 minuts (44 km) de Cava. Més aprop hi ha altres zones de vol menys sovintejades, però si no esteu iniciats en aquest món el lloc per a una primera experiència és, sens dubte, Organyà.

. Espeleologia
La Cerdanya ofereix als exploradors alguna de les coves més importants de Catalunya. Prop de Cava també hi ha la possibilitat de fer alguna petita exploració -nivell iniciació- a la cova de les Encantades.

. Esports d’aigua: Piragüisme, Rafting, kayak, hidrospeed….
A la Seu d’Urgell, a 30 minuts (20 km) de Cava trobareu el Parc olímpic del Segre (http://www.parcolimpic.cat) on podreu practicar tots aquests esports, i encara d’altres.

. Recol·lecció de bolets
Els boscos de Cava ofereixen als seus visitants abundància i varietat de bolets. Des de Cal Sansa sortireu amb el cistell des del vostre allotjament i en només una estona els podreu cuinar i posar al plat “…més fresc impossible”.

. Més activitats turístiques
La llista de tot el que es pot fer estant allotjats a cal Sansa és infinita: Tot el que càpiga dins l’Alt Urgell, la Cerdanya, i Andorra… Tanmateix, potser us trobeu que el que voleu fer és quedar-vos a Cava…